's website

2010 - Zuid-Afrika

19 februari - 29 februari 2010

"Even proeven aan Afrika..."

Samen met Carolien ga ik 11 dagen naar Zuid-Afrika. Haar ouders hebben daar een huis en waren daar al een aantal maanden. zuid-afrikaIn Johannesburg stappen we over in een kleiner vliegtuig die ons naar Port Elizabeth brengt. Een heerlijke warmte kwam ons tegemoet, het is hier volop zomer, geweldig! De ouders van Carolien staan ons op te wachten en we hebben nog een heel stuk te gaan met de aut, zo'n 100 km, voordat we aankomen in St Francis bay. Onderweg kom ik al een aantal beesten tegen en hoewel ze achter een hek lopen, vind ik dat nu al gaaf. Caroliens ouders hebben een huis met uitzicht op de Indische Oceaan. Wat een schitterend huis, mooi uitzicht, geweldig ingericht en een zwembad. Wauw! Een groot contrast met bijvoorbeeld de krottenwijken die ze hier bij elke stad hebben. Huisjes ter grote van een klein schuurtje, gemaakt van golfplaten en ontzettend dicht op elkaar. 's Ochtends zien we ook allemaal Zuid-Afrikanen langs de weg staan op zoek naar werk. Aan een boom hebben ze dan een kwast opgehangen, zodat je kunt zien dat hij een schilder is. Indrukwekkend!

Addo Elephant Park

Met de auto zijn we door het Addo Elephant park gereden. Het Nationaal Park Addo Elephant is een Zuid-Afrikaans wildpark nabij Port Elizabeth. Het park is een van Zuid-Afrika's twintig nationale parken.

zuid afrika, olifant zuid afrika, olifant zuid afrika, olifant zuid afrika, olifant

Het park ontvangt ongeveer 120.000 bezoekers per jaar. Het park is in 1931 gesticht om een veilige haven te bieden voor de overgebleven elf olifanten in de omgeving. Tegenwoordig zitten er meer dan 450 olifanten, maar ook buffels, neushoorns, antilopen, leeuwen, hyena's en de mestkever.

Wat is dit ongelofelijk spannend, het park is flink dichtbegroeid, dus je moet goed kijken en speuren naar de beesten. En dan zien we de olifanten! Een hele groep in de berm langs de weg. Vaders, moeders, tantes en jonkies. Wat een grote beesten, ze steken de weg over en komen achter onze auto te staan. Wow. Voorzichtig aan maar, je wilt echt geen aanvaring met zo'n reusachtig groot beest.

Schotia Park

Helaas moeten we weer verder, we gaan nog een ander park bezoeken, het Schotia park. In dat park heb ik mijn ogen uitgekeken. Een schitterend privepark met zo ontzettend veel dieren! Je kunt ze bijna op bestelling tegenkomen. We hebben giraffes, zebra's, neushoorns, krokodillen, antilopes, noem maar op, gezien, zelfs leeuwen. En tijdens de nachtsafari zien we ook nog een aantal leeuwen die een nijlpaard proberen aan te vallen, spannend!

zuid afrika, giraf zuid afrika, impala zuid afrika, leeuw zuid afrika, neushoorn

Het einde van de nachtsafari is aangebroken en alle auto's komen samen bij een verzamelplek, een stenen omheining in een knusse sfeer, waar een kampvuurtje brandt en het personeel heerlijk aan 't kokkerellen is. De sterke verhalen komen al snel los! We worden naar onze lodge gebracht en beseffen ons dat we middenin het park slapen, wat schitterend! Een rond hutje dat erg knus is ingericht en met kaarzen als verlichting maakt het sfeertje helemaal af. Midden in de nacht wakker worden we wakker van het gebrul van de leeuwen. Wauw! Alsof er eentje naast onze lodge zat. Ik heb onze schuifdeur opengezet om nog meer van dit geluid te genieten, maar die ging al snel weer dicht bij de gedachte wat er allemaal binnen zou kunnen lopen, haha. De volgende dag staan we vroeg op om te kijken of we de mannetjes leeuwen nog tegen komen. En dat lukte... Twee mannetjesleeuwen, wat een geweldige afsluiting!

Het schooltje

We rijden verder richting het zuiden, op weg naar Kaapstad! We rijden via het schooltje in Oudtshoorn waar Carolien een jaar geleden een vrijwilligersproject heeft gedaan. Wat ontzettend leuk om een kijkje te nemen in een schooltje. Zo anders dan bij ons. Allemaal hebben ze een uniform aan en ze krijgen net wat te eten. Allemaal staan ze netjes in de rij te wachten totdat ze een bord eten krijgen.

afrika afrika afrika afrika

Het schooltje heeft het goed voor elkaar, nette lokalen, muziekinstrumenten, computers en sinds vorig jaar dus ook heel veel sportspullen dankzij Carolien. Erg leuk om te zien hoe de kinderen reageren op haar, eerst heel verlegen, maar later kwamen ze wat meer los.

Kaapstad

We zijn aan de rand van Kaapstad aangekomen en daar sta ik weer versteld van de enorm grote townships. Ongelofelijk dat er zo nog steeds mensen wonen. Wat een groot contrast met bijvoorbeeld de binnenstad. Het verschil tussen zwart en wit is in de grote stad minder dan in de kleinere buitendorpen. De donkere Zuid-Afrikanen zijn in de buitendorpen nog erg onderdanig naar de blanke mensen, maar hier in de grote stad zie je in de binnenstad wel een donkere vrouw als bedrijfsleidster die een blanke zegt dat ze iets niet goed doet. We hebben hier het oudste wijnlandgoed van Zuid-Afrika bezocht, Groot Constantia (natuurlijk ook een fles meegebracht voor Mark). We zijn naar Cape Point (beter bekend als Kaap de Goede Hoop) geweest en daar hebben we veel Bavianen zien rondlopen, wat een brutale apen.

Abseil Table Mountain

Vandaag gaan we naar Table Mountain (Tafelberg). De berg heeft een kenmerkende platte bovenkant, en is ongeveer drie kilometer breed. Maar we gaan deze niet zomaar bezoeken. We gaan daar vanaf abseilen!! We hebben met Abseil Africa afgesproken, maar omdat er best een wind staat en de kabelbaan niet omhoog gaat, maken we ons best wel zorgen. Uiteindelijk gaat de wind liggen en staan we boven om van het uitzicht te genieten. Wat een grandioos uitzicht!! En dan is het zover, we gaan abseilen op 1000 meter. De 112 meter lange abseil is de hoogste commerciƫle abseil ter wereld. Wat een te gekke ervaring!

zuid afrika, abseil zuid afrika, abseil, anja dijkstra zuid afrika, abseil zuid afrika, abseil

Er lijkt geen eind aan te komen. Het is maar goed dat we onze handschoentjes mee hebben genomen, want door de wrijving worden die aardig heet. Het laatste stuk is nog een stukje helikopterabseil. Vol adrenaline komen we beneden. Een onvergetelijke belevenis!