's website

2013 - Marokko (Fez)

17 februari - 20 februari 2013

"We kunnen uren (ver)dwalen in de medina..."

marokkoMet drie vrouwen gaan we met hetmarokko, fez vliegtuig naar Marokko, dat belooft wat. We verblijven in een knus hotelletje in de medina (=markt) van Fez en nadat we die hebben opgezocht, gaan we al snel op onderzoek uit...

De gehele binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijstmarokko, fez, leerlooierij en terrecht! Het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan. We wanen ons terug in de Middeleeuwen. De autovrije medina wordt gekenmerkt door veel kooplui die hun brood proberen te verdienen door ambachtelijk gemaakte producten, zoals kleding, voedsel, berbertapijten, marokko, fez, medinaaardewerk (van tajines tot de moza├»eken) te verkopen. De vele ezeltjes die daar gebruikt worden voor aan- en afvoer van de handel, de smalle, knusse steegjes die werden gestut door houten balken en het grote aantal moskee├źn maken de sfeer compleet. Door de wirwar van straatjes in de kunnen we uren (ver)dwalen inmarokko, fez de medina, overal zijn verkopers die je aanspraken en gidsen die wat van je willen verdienen, maar wij staan ons mannetje.

Ook komt je af en toe een indringende geur tegemoet van de oude leerindustrie (leerlooierijen) die middenin het oude centrum verscholen ligt. Vanaf de balkons kunnen we toekijken hoe hardwerkende mannen de huiden van koeien, marokko, fezkamelen of geiten ontdoen van huid en haar en iets verderop worden de huiden geweekt in een mengsel. Overal om ons heen liggen huiden over de muren en daken te drogen. In de Medina kun je ook vele leerproducten kopen, zoals portemonee's en slippers.

We zijn ook nog een dag de medina ontvlucht en met een taxi naar de bergen gegaan om daar te voet verder te lopen. Het plattelandsleven is er compleet anders, veel simpeler, rustiger, minder opdringerig. De meeste mensen doen alles te voet of per ezel, luxe is er niet. We hebben daar schitterende uitzichten gezien, mooie bergen met op de achtergrond een van de vier koningssteden, Fez.

Nog een aantal foto's van Marokko...
marokko, fez, anja marokko, fez, medina marokko, fez, medina marokko, fez, medina