's website

2014 - Costa Rica

17 juli - 8 augustus 2014

"Pura vida..."

Wow, wat hebben we weer een geweldig avontuur beleefd op onze reis in Costa Rica. We hebben zoveel indrukken opgedaan, dat ik bijna niet weet waar ik moet beginnen... pura vida

Bij het begin dan maar: De reis verloopt prima, we hebben wat vertraging opgelopen in Düsseldorf en daardoor de aansluiting van Chicago naar Miami gemist, maar gelukkig kunnen we de aansluiting van Miami met San Jose wel halen, dus we komen op tijd in Costa Rica aan. Wel ontzettend moe, maar dat is ook niet zo gek, we vertrokken donderdag om 06.00 uur en kwamen uiteindelijk donderdag al aan om 20.40 uur (maar dit was eigenlijk vrijdag om 05.40 uur Nederlandse tijd), dus we zijn bijna 24 uur aan t reizen. Pff. Echt uitslapen kunnen we de volgende dag niet, we worden die om half 7 opgehaald om naar Tortuguero te reizen. Dit hebben we geregeld via Riksja Travel, prima voor elkaar!

Tortuguero

We slapen 3 nachten in een knus huisje op palen, onder ons huis loopt water en om ons heen groeit het gigantische tropisch regenwoud wat vol staat met enorme dikke en lange bomen. Overal hoor je geluiden; gekwaak, gekwekker, gefluit en gedrup. Rond 19.00 uur is het er pikkedonker, maar nog steeds rond de 25 graden. De luchtvochtigheid is er erg hoog en telkens valt er weer een flinke stortregenbui uit de lucht (soms wel een bui van een hele ochtend). Aan de waterstand kun je zien dat er al veel regen is gevallen... Ik moet gelijk aan de vlindertuin van Dierenpark Emmen denken toen we vanochtend naar buiten gingen. De geur en de luchtvochtigheid van de vlindertuin en dan gecombineerd met ongeveer alle kamerplanten van de Intratuin, maar hier groeien ze in het wild. Schitterende kleuren, vormen en bladeren.

costa rica costa rica costa rica costa rica

Tortuguero is bekend om zijn schildpadden die hier jaarlijks terugkeren om eieren te leggen en dat doen ze in juli, augustus en september. Het hoge water belemmert dit voor ons, helaas, dus we hebben weinig kans om schildpadden te zien. Wel hebben we vandaag al 4 luiaarden, 8 groene papegaaien, 2 leguanen en heel veel kapucijneraapjes gezien, dus je hoort ons niet klagen. Helemaal gaaf! We beginnen de dagen al erg vroeg, on 06.00 uur zitten we in de boot op weg naar kano's. We hebben onze badkleding en regenpak aan, want afgelopen nacht had het flink geregend en geonweerd. Het druppelt nog wat na, maar daar kunnen we ons tegen kleden. "We zijn tenslotte wel wat regen gewend in ons kikkerlandje". We zitten met 5 andere gasten in een grote kano terwijl het weer flink begint te regenen en te onweren. Als je dan in een bootje zit op een brede rivier om naar de overkant te varen en overal om je heen flitst en dondert het uit de hemel, dan is dat toch niet zo prettig (ben niet zo snel bang, maar dit voelde niet veilig...). Met de kano tussen de mangroven, dwars door het regenwoud. Een schitterende tocht, maar doordat het maar blijft regenen en onweren, zitten alle dieren verscholen in de bomen en holletjes en zijn we uiteindelijk na een uur toch terug gegaan. We mogen het die middag weer proberen. Wat zijn we blij dat we van de rivier af gingen. 's Middags is het droog en we zien veel meer dieren; brulapen, slingerapen, leguanen, babyleguanen, nog een luiaard en vele vogels. Wat een geluk!

Meer lezen